Vegetarisch eten wordt steeds populairder en dat is maar goed ook. Het is niet alleen gezonder om minder rood vlees te eten, maar het is ook beter voor het milieu, de dieren en het voedseltekort in de wereld. Dat betekent allemaal niet dat vega eten niet minstens zo lekker kan zijn. Hier is een van mijn lievelingsrecepten gemaakt van orzo!
Orzo is een pastasoort die een beetje tussen pasta en rijst in zit. Het is super eenvoudig om te maken en is gewoon te koop in elke supermarkt. Met de toevoeging van vegetarische kipstukjes is het recept eiwitrijk, het vult goed, en staat binnen een handomdraai op tafel.
Orzo is een van mijn favoriete pastasoorten. In dit recept lijkt de bereiding hiervan een beetje op risotto, maar dan met de smaak van een pasta! Je kunt orzo ook los in een pan koken, maar door de bouillon toe te voegen aan de pan is dat in dit geval niet nodig. Het recept is in een pan te bereiden. Zo heb je minder afwas, hoef je minder moeite te doen, en kun je éxtra snel genieten van het lekkere eten.
Ik heb dit super lekkere recept gemaakt in opdracht van de vegetariersbond, om jullie te enthousiasmeren om eens wat vaker een bewuste keuze te maken rondom je vleesconsumptie. Het is niet alleen gezonder, maar ik vind het zelf vaak zelfs lekkerder om een vegetarisch gerecht op tafel te zetten! Als je nog wat meer lekkere maaltijd inspiratie wilt om het wat makkelijker te maken hierin te variëren, dan kun je je gratis inschrijven via vegafeb om gratis recepten te ontvangen in februari.
Ingrediënten
1 el olijfolie
1 rode ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
320 g vegetarische kipstukjes
peper en zout
4 puntpaprika’s, in kleine stukjes gesneden
250 g cherrytomaten, gehalveerd
250 g orzo, ongekookt gewicht
70 g vegan rode pesto
500 ml gekookt water
1 groentebouillonblokje
150 ml light sojaroom
50 g geraspte parmezaanse kaas (let op: niet alle parmezaanse kaas is vegetarisch. Parrano is een voorbeeld van een vegetarische variant)
Optionele garnering: parmezaanse kaas, verse basilicum en zwarte peper
Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook en voeg dan de vegetarische kipstukjes toe. Breng op smaak met peper en zout en bak voor 5 minuten op hoog vuur.
Voeg de puntpaprika’s en cherrytomaten toe aan de pan en bak voor 3 minuten mee op middelhoog vuur.
Voeg de orzo, rode pesto, het gekookte water en een groentebouillonblokje toe. Laat dit voor zo’n 10 minuten pruttelen of tot de orzo gaar is en het water verdampt. Voeg dan ook het sojaroom en de parmezaanse kaas toe.
Verdeel de orzo over 4 borden, en rasp optioneel nog wat extra parmezaanse kaas over de borden heen en leg er wat basilicumblaadjes op ter garnering. Eet smakelijk!