Hoe verminder je buikvet?

Ondanks wat veel advertenties en sapkuren je proberen wijs te maken, is het ONMOGELIJK om plaatselijk vet te verbranden. Ieder product of dieet dat iets anders beweert is simpelweg oplichting. Wanneer je afvalt, gebeurt dit geleidelijk over je hele lichaam. Wel hebben je genen invloed op hoe de vetverdeling bij een persoon is, waardoor het kan zijn dat jouw buurvrouw in verhouding eerder haar buikvet kwijtraakt dan dat jij dat zult doen. Ook zijn andere factoren hierbij van toepassing, zoals je afkomst, je geslacht en je leeftijd. 


Behalve dat je dat waarschijnlijk een mooiere uitstraling vind, heeft het hebben van een gezonde buikomtrek ook veel gezondheidsvoordelen. Overtollig buikvet is namelijk een risicofactor voor ernstige chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, Diabetes type 2, verminderde insulinegevoeligheid, ontstekingsziekten, kanker en longaandoeningen, chronische stress en depressiviteit. Bovendien is overgewicht en buikvet een kritische factor bij Covid-19, of terwijl, het coronavirus. 


Maar hoe kom je er dan van af?


Dat het niet mogelijk is om plaatselijk vet te verbranden, betekent niet dat je je buikvet niet kwijt kunt raken. Door geleidelijk aan af te vallen over je gehele lichaam, zal namelijk ook het buikvet aan de beurt komen. 


Ook kun je door je buikspieren te trainen een strakkere buik creëren, en dit dan met name op het moment dat je vetpercentage al wat lager ligt. Hierdoor blijft je buik strakker op zijn plek zitten, en zie je meer definitie. Het is echter niet zo dat je buikvet sneller zal verbranden op het moment dat je buikspieroefeningen doet, dus martel jezelf vooral niet te veel als je buikspieroefeningen niet leuk vind om te doen. 


Wat de belangrijkste manier is om van je (buik) vet af te komen, is door dus wat af te vallen. Doe dit alsjeblieft niet met een crash dieet of een sapkuur, maar door simpelweg je levensstijl gezonder te maken. Je valt af op het moment dat je lichaam meer energie verbruikt dan dat het binnen krijgt. Dit heet een negatieve energiebalans. 


Een negatieve energiebalans kun je op twee manieren bereiken, namelijk door minder en gezonder te eten, en door meer te bewegen. Voor meer info over deze onderwerpen, heb ik extra uitleg in losse posts beschikbaar. Hieronder staan enkele tips die jij kunt gebruiken om jouw leefstijl te verbeteren, en dus ook jouw buikvet te verbranden:


 1. Drink genoeg water (2 liter per dag)

Je lichaam bestaat voor 55 a 60% uit water. Behalve alle functies die het in het lichaam heeft, helpt water je nieren met de afvoer van afvalstoffen tijdens het afvallen. Bovendien zorg je ervoor dat je langer vol zit, waardoor je minder zult snacken. Ook kun je door suikerhoudende drankjes uit je dag te schrappen veel kcal besparen, waardoor je eerder die negatieve energiebalans bereikt. 


 • Zorg voor meer dagelijkse beweging

  Door kleine veranderingen te maken in je dagelijkse beweegpatroon, kun je stiekem grote veranderingen aanbrengen in je lichaam. Ga je met de auto naar je werk? Pak eens de fiets. Zo zijn er meer voorbeelden, zoals de trap pakken ipv de lift, of je boodschappen eens te voet doen. Ook is het vooral in de zomer een super goede tip om elke avond een wandeling te maken na het eten, en hier een gewoonte van te maken. 


  • Doe aan krachttraining

  Uiteraard moet je lekker doen waar je je goed bij voelt, maar als krachttraining iets is waar jij plezier uit kunt halen, dan is dit een absolute GO voor het verminderen van buikvet. Spiermassa verbrandt ook in rust meer energie dan vetmassa doet. Door meer spiermassa op te bouwen verhoog je dus je dagelijkse energieverbruik, waardoor je ook makkelijker in die negatieve energiebalans komt. 


  • Houd bij wat je eet

   Door een aantal dagen bij te houden wat je eet in een tracker app zoals myfitnesspal, kun je bewustzijn creeren over welke voedingsmiddelen nou het hoogste zijn in energie. Op die manier kun je kijken welke producten eventueel kunt schrappen, of verminderen in je dagelijkse patroon. Maak eventueel wat aanpassingen: minder dik je brood beleggen, minder tussendoortjes, een schaaltje ipv een zak chips. Op die manier kun je kijken welke dingen jij wilt aanpassen om je inname wat te verlagen, om zo die negatieve energiebalans te bereiken. Ga vooral geen voedingsmiddelen mijden. Dit is puur om een idee te krijgen van wat je op een dag binnen krijgt. 


   • Eet eiwitrijk en vezelrijk

    Door eiwitrijk en vezelrijk te eten, zorg je ervoor dat je langer vol zit, en dus minder snel geneigd bent om te snacken. Ook zijn eiwitten goed voor je spieropbouw. Door veel eiwit te eten zorg je ervoor dat je spiermassa zoveel mogelijk gespaard blijft bij het afvallen, en je dus voornamelijk vet kwijt raakt. 


    In de andere posts ga ik hier nog veel dieper op in, maar ik hoop dat je hier alvast mee aan de slag kunt en wat aanpassingen kunt maken in jouw journey naar succes!


    Veel liefs, 

    Amber    Ps. Als je nog vragen hebt, zet ze in de reacties, wie weet maak ik er dan wel een blogpost over!

    1 reactie

    • Hoihoi,
     Ik ben 49 jaar, heb je nog specifieke tips voor vrouwen tijdens de overgang?
     Hoor graag van je, alvast bedankt.
     Groetjes Sandra

     Sandra

    Laat een reactie achter