Hoe stop je met binge eating / eetbuien?

Wil je leren hoe je binge eating of eetbuien kunt stoppen? Als je hier bent, begrijp je waarschijnlijk precies waar ik het over heb. Je begint met goede bedoelingen, maar eindigt ongecontroleerd en met een gevoel van schuld na het overeten.

Wil je stoppen met eetbuien en weer controle krijgen over je eetgedrag? Het begint allemaal met goede bedoelingen: streng diëten en alleen voedsel eten dat gezond is. Maar voor je het weet, ben je ongecontroleerd aan het doorvreten, op zoek naar meer, zelfs als je geen honger hebt. Het resultaat? Een gevoel van schuld en zelfs ziekte van al het eten.

Het lijkt alsof stoppen met eten of overdreven veel bewegen de oplossing is, maar het schuldgevoel blijft knagen. En de dag erna? Vaak eet je te weinig of beweeg je te veel, waardoor je lichaam hunkert naar meer. Het is een vicieuze cirkel die zich telkens herhaalt, waardoor je gefrustreerd en verslagen raakt.

Maar er is hoop! Met de juiste aanpak kun je deze vicieuze cirkel doorbreken en weer een gezonde relatie met voedsel opbouwen. Leer hoe je eetbuien kunt stoppen en weer controle kunt krijgen over je eetgedrag.

Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen:

  • Zorg voor voldoende inname: Het is belangrijk om voldoende te eten om hongergevoelens te voorkomen. Probeer je calorie-inname iets te verhogen en observeer hoe je je voelt. Door consequent iets meer te eten, zul je dit hongergevoel voorkomen, en zullen de eetbuien als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

 

  • Vermijd 'verboden' voedsel: Streng verbieden kan juist leiden tot meer eetbuien. Sta jezelf toe om al je favoriete voedingsmiddelen te eten, maar in matige hoeveelheden dan zul je niet doorslaan wanneer je dit moment hebt. Zo helpt het bij mij om wat chocolade bij mijn ontbijt te eten elke dag, zo voel ik geen cravings om er meer van te pakken, omdat ik weet dat ik het de volgende dag weer kan nemen. 

 

  • Luister naar je lichaam: Negeer hongersignalen niet. Honger is een teken dat je lichaam meer voeding nodig heeft. Wanneer je dit gevoel consequent negeert dan is dit het perfecte recept voor een eetbui wanneer je uiteindelijk dus toch aan het gevoel overgeeft. 

 

  • Ontspan: Eetbuien kunnen vaak worden getriggerd door stress of eenzaamheid. Zoek ontspanningstechnieken die voor jou werken, zoals luisteren naar rustige muziek, een warm bad nemen of een wandeling maken. Wat voor mij ook enorm helpt is om even een wandeling te gaan maken, of te bellen met een vriend of vriendin. Door je gedachten te verzetten naar een betere plek, kun je zorgen dat je je gevoelens niet weg eet. 


  • Analyseer je gevoelens: Vaak zijn eetbuien een tijdelijke oplossing voor onderliggende problemen. Probeer te achterhalen wat deze problemen zijn en zoek naar gezonde manieren om ermee om te gaan. Stel jezelf de vraag: “wat zou een oplossing zijn voor mijn probleem” en kom erachter wat je daadwerkelijk nodig hebt. Wanneer de onderliggende behoefte wordt vervuld is er geen nood meer voor deze tijdelijke oplossing in de vorm van eten. 


  • Haal trigger foods uit huis: Als bepaalde voedingsmiddelen eetbuien triggeren, probeer ze dan niet meer te kopen. Dit kan helpen om de drang om te overeten te verminderen. Uiteraard moet je een gezonde relatie opbouwen met alle soorten eten, maar om je uit de routine van eetbuien te halen kan dit wel een stap in de goede richting zijn. 


  • Praat erover: Eetbuien gaan vaak gepaard met gevoelens van schaamte, maar onthoud dat je niet alleen bent. Ook is het misschien lastig om te accepteren, maar een dergelijk probleem is niet binnen een dag opgelost. Vaak is de oorzaak grotendeels mentaal, en dit is dan ook het deel wat langere tijd nodig heeft om opgelost te worden. Zoek steun bij vrienden, familie of een professional om je te helpen met dit probleem om te gaan.

 

Als je merkt dat eetbuien een regelmatig probleem zijn en je dagelijks functioneren beïnvloeden, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Je staat er niet alleen voor en met de juiste ondersteuning kun je deze uitdaging overwinnen.

 

JE KUNT DIT! 

 

Liefs, 

 

AmberLaat een reactie achter