Hoe stop je met binge eating / eetbuien?

Eetbuien. Ik denk dat iedereen die nu op deze titel geklikt heeft wel zal weten wat ik bedoel. Je bent streng aan het diëten en eet enkel de dingen die goed voor je zijn. Je hebt het perfecte plaatje in je hoofd en koste wat het koste wil je je hier aan houden. Je hebt het precies uitgerekend en je hebt nog net genoeg ruimte over om 1 koekje te eten en dan heb je het gehad voor vandaag. 

 

Het begint met 1 hap en voor je het weet ben je ongecontroleerd aan t doorvreten en ga je als een beest alle kastjes af in zoektocht naar meer, ondanks dat je helemaal geen honger hebt. Je verliest de controle en eet tot op het punt dat je je misschien zelfs ziek voelt van al het eten. En dan heb ik het nog niet eens over het gigantische schuldgevoel wat ermee gepaard gaat.

 

Het enige waar je nog aan kunt denken is hoe je deze ravage kunt oplossen. Het antwoord lijkt relatief simpel: je stopt met eten of je gaat een overmatige hoeveelheid bewegen. Hierdoor lijkt het probleem te verdwijnen, maar het schuldgevoel blijft. 

 

Omdat je de dag erna veel te weinig eet of veel te veel beweegt in verhouden tot je inname, heb je honger (je lichaam ten minste). Dit gevoel onderdruk je omdat je weet hoe het gisteren geëindigd was. Toch laat je jezelf weer gaan. De honger werd je te veel en je heb weer een eetbui. Hoe kan dit toch weer zijn misgegaan? Je wordt boos op jezelf en je voelt je verslagen. Om dit op te lossen stop je weer met eten. 

 

Zie je hoe dit een vicieuze cirkel is die zich telkens zal blijven herhalen?

 

Het is super lastig om dit toe te geven, maar ik hoop dat als je jezelf hierin herkend dat je dan nog even blijft luisteren naar mijn verhaal. Wellicht kan ik jouw probleem voor eens en altijd oplossen. 


Hier zijn een paar tips die jouw eetgedrag kunnen verbeteren:

 

 • Zorg dat je inname voldoende is. 

Stel: je eet op dit moment 1400 kcal omdat je wilt afvallen. Je valt snel af en komt dus dichter bij je doel. Ondanks dat dit de ideale oplossing lijkt, geeft dit aantal jou ook eetbuien. Om dit te voorkomen is het beter om je kcal aantal met 100 of 200 kcal te verhogen, om op die manier te kijken hoe het gaat. Door consequent iets meer te eten, zul je dit hongergevoel voorkomen, en zullen de eetbuien als sneeuw voor de zon verdwijnen. 

 • Vermijd de gedachten rondom ‘verboden’ voedsel

Een grote reden voor mensen om te bingen, is omdat zij wanneer zij een ‘verboden’ voedingsmiddel eten, het gevoel hebben dat het tóch al verpest is, en dan hierin doorslaan. Door jezelf niets te verbieden, en alles wat je lekker vind in je dagelijkse of wekelijkse routine te verwerken, zul je niet doorslaan wanneer je dit moment hebt. Zo helpt het bij mij om wat chocolade bij mijn ontbijt te eten elke dag, zo voel ik geen cravings om er meer van te pakken, omdat ik weet dat ik het de volgende dag weer kan nemen. 


 • Luister naar je lichaam

  Op het moment dat je honger hebt, negeer dit dan niet! Honger is een signaal van je lichaam om te laten merken dat je te weinig eet. Wanneer je dit gevoel consequent negeert dan is dit het perfecte recept voor een eetbui wanneer je uiteindelijk dus toch aan het gevoel overgeeft. 


  • Ontspan

   Vaak is een eetbui het gevolg van stress of eenzaamheid. Wanneer je een eetbui voelt opkomen, stap dan even uit het moment. Ga op bed liggen met wat rustige muziek op, stap in de douche of neem een heet bad. Wat voor mij ook enorm helpt is om even een wandeling te gaan maken, of te bellen met een vriend of vriendin. Door je gedachten te verzetten naar een betere plek, kun je zorgen dat je je gevoelens niet weg eet. 


   • Analyseer je gevoelens

    Vaak is een eetbui een tijdelijke oplossing voor een onderliggend probleem. Voel je je eenzaam? Zit je niet lekker in je vel? Stel jezelf de vraag: “wat zou een oplossing zijn voor mijn probleem” en kom erachter wat je daadwerkelijk nodig hebt. Wanneer de onderliggende behoefte wordt vervuld is er geen nood meer voor deze tijdelijke oplossing in de vorm van eten. 


    • Haal de boosdoeners niet in huis

     Wanneer je merkt dat de eetbuien voornamelijk ontstaan rondom een bepaald product, kan het enorm helpen om dit niet meer te kopen. Na een tijd kan er een bepaalde relatie ontstaan rondom een voedingsmiddel, waardoor je hierdoor eerder geneigd bent om een eetbui te hebben wanneer je dit eet. Uiteraard moet je een gezonde relatie opbouwen met alle soorten eten, maar om je uit de routine van eetbuien te halen kan dit wel een stap in de goede richting zijn. 


     • Praat erover!

      Vaak gaan eetbuien gepaard met een enorm gevoel van schaamte. Je voelt je een mislukkeling en vooral heel erg vies. Houd er rekening mee dat je absoluut niet de enige bent! Ook is het misschien lastig om te accepteren, maar een dergelijk probleem is niet binnen een dag opgelost. Vaak is de oorzaak grotendeels mentaal, en dit is dan ook het deel wat langere tijd nodig heeft om opgelost te worden. Spreek met iemand af dat je diegene kunt bellen als je last hebt van een eetbui of als je er een op voelt komen. Vaak zijn de mensen die jij vertrouwt ook degene die het het allerbeste met je voor hebben!


      Mocht je meerdere keren per week last hebben van de eetbuien, gedurende meerdere maanden, dan raad ik je sterk aan om hier professionele hulp voor te zoeken! 


      Ik hoop dat ik je met deze tips en adviezen je een duwtje in de goede richting heb kunnen geven. Je staat er niet alleen voor.


      Je kunt dit!


      Liefs, 


      Amber      Laat een reactie achter